Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، کارخانه پارس‌کروم خزر در شهرستان میاندورود که یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین واحدهای تولیدکننده مواد اولیه مورد نیاز شرکت‌های چرم‌سازی ایران است طی سال‌های اخیر همواره به دلیل تولید پسماند خطرناک و سمی مورد انتقاد ساکنان مناطق اطراف این کارخانه بود. این کارخانه طی یک دهه اخیر علاوه بر مسائل محیط زیستی، چند بار نیز به دلیل بحران‌های مالی و تعطیلی ناشی از مشکلات مربوط به نقدینگی خبرساز شده بود ، اما پرونده شکایت اهالی منطقه از این واحد صنعتی بارها به دلیل آلایندگی در مراجع اداری و قضایی مطرح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از کارخانه پارس‌کروم خزر به عنوان یکی از قدیمی‌ترین و معدود واحدهای تولیدکننده سولفات بازیک به عنوان مواد اولیه چرم‌سازی در خاورمیانه یاد می‌شود ؛ ماده‌ای که برای تولید آن پس از انجام فرآیندهای شیمیایی پسماندی خطرناک و سمی به دست می‌آید و در صورت بی‌خطرسازی می‌تواند سبب آلودگی محیطی برای جانداران شود. همین موضوع نیز طی سال‌های اخیر بارها مورد اعتراض اهالی مناطق اطراف این کارخانه قرار گرفت ، اما به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با پیگیری‌های جدی و مستمر این اداره کل بالاخره پس از سال‌ها فعالیت این مجموعه، با انجام برخی اقدامات طی یک سال اخیر زیرساخت لازم برای بی‌خطرسازی پسماند این مجموعه ایجاد شد.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی اظهار کرد: اهالی این منطقه همواره از روند تولید پسماند صنعتی خطرناک در این واحد صنعتی گلایه داشتند و چالش‌های متعددی نیز در این زمینه پیش آمده بود. کارخانه آلایندگی بسیار بالایی داشت و اثرات آلایندگی پسماند این کارخانه هنوز هم در اطراف آن دیده می‌شود. به همین دلیل شکواییه‌های مردمی زیادی داشتیم که یکی از این شکایت‌ها پارسال به دفتر بازرسی قوه قضاییه رسید و بازرسی هم از دادستانی مرکز استان خواست تا پیگیر حل مشکل شود.

وی افزود: سال ۱۳۹۵ هم یک بار به دلیل مسائل محیط زیستی این واحد تعطیل شد. همواره طی سال‌های اخیر توسط مدیران پیشین این مجموعه صنعتی راه‌کارهای موقت و نادرست برای حل موضوع در نظر گرفته می‌شد که انتقال پسماند صنعتی خطرناک کارخانه به سایر مناطق یکی از این روش‌ها بود. حتی شکایت‌هایی نیز بابت این اقدام یعنی تخلیه پسماند صنعتی بی‌خطرسازی نشده در مناطقی مانند بیابان‌های اطراف قم یا مناطق اطراف روستاهای بالادست نکا نیز ثبت شده است.

این مسئول خاطرنشان کرد: در دوره مدیریتی جدید این کارخانه تصمیم گرفتیم با رایزنی و مذاکره به راهکاری اساسی برای حل مشکل برسیم ، زیرا از یک سو تعطیلی کارخانه راه حل مناسبی نبود و از سوی دیگر نیز باید راهی ایجاد می‌شد که با وجود فعالیت این واحد صنعتی، فکری به حال هزاران تن پسماند خطرناک دپو شده در مجموعه نیز شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۳۰ هزار تن پسماند بی‌خطرسازی نشده این کارخانه در محوطه آن دپو شده است. بخشی از این پسماند در انبارها قرار دارد و بخشی دیگر نیز در محوطه باز که روی آن را با ایزوگام عایق کرده‌اند که آلودگی به اطراف نفوذ نکند.

ابراهیمی کارنامی خاطرنشان کرد: پس از مذاکرات انجام شده با مدیران این واحد صنعتی، کارشناسان این اداره کل مکلف به آغاز مطالعات برای انجام اقدامات بی‌خطرسازی در این واحد شدند که خروجی این مطالعات الزامی شدن انجام برخی اصلاحات در خط تولید و همچنین ایجاد یک واحد برای بی‌خطرسازی پسماند صنعتی کارخانه بود.

وی درباره میزان آلایندگی این واحد صنعتی اظهار کرد: میزان مجاز کروم موجود در پسماند صنعتی بین ۵۰۰ تا سه هزار پی‌.پی‌.اِمppm/ (مقدار ذره مورد نظر در یک میلیون واحد) است و کمتر از ۵۰۰ppm نیز پسماند صنعتی عادی محسوب می‌شود، اما میزان کروم موجود در پسماند این کارخانه که بیش از ۳۰ هزار تن از آن نیز اکنون در محوطه کارخانه دپو شده حدود ۳۱ هزارppm است که حجم بالای آلایندگی آن را نشان می‌دهد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران اظهار کرد: خوشبختانه با انجام اقدامات لازم برای اصلاح خط تولید در گام نخست میزان کروم موجود در پسماند این واحد ۵۰ درصد کاهش یافت و به ۱۶ هزارppm رسید. در مرحله بی‌خطرسازی نهایی نیز آلایندگی پسماند به ۳۱۲ رسید. یعنی پس از سال‌ها بالاخره پسماند این واحد به پسماند عادی صنعتی تبدیل شد.

این مسئول درباره سرنوشت پسماند دپو شده در محوطه کارخانه گفت: این واحد روزانه بین دو تا سه تن پسماند تولید می‌کند و ظرفیت خط بی‌خطرسازی پسماند کارخانه که به تازگی راه‌اندازی شد بین پنج تا ۶ تن در روز است. با این حساب علاوه بر بی‌خطرسازی پسماند تولید روزانه کارخانه، قرار است هر روز دو تا سه تن پسماند دپو شده در محوطه نیز بی‌خطرسازی شود تا به مرور حجم پسماند موجود در این واحد کاهش یابد.

ابراهیمی کارنامی خاطرنشان کرد: این اقدام با انجام هزینه ۵۰۰ میلیون تومانی که توسط سرمایه‌گذار مجموعه پرداخت شد و با نظارت کارشناسان حفاظت محیط زیست انجام شده و نمونه موفقی از نتیجه‌بخشی همکاری واحدهای صنعتی با محیط زیست برای حل چالش‌های مربوط به آلایندگی واحدهاست. ما همواره اعلام کرده‌ایم که با توسعه صنایع در صورتی که مغایر با اولویت‌های محیط زیستی نباشد نه تنها مخالفتی نداریم بلکه همراهی نیز خواهیم کرد.

وی افزود: بهره‌برداران و سرمایه‌گذاران اختصاص اعتبار به انجام چنین اقداماتی را نباید هزینه تلقی کنند، بلکه نوعی سرمایه‌گذاری برای رسیدن به تولید پایدار و بدون چالش است. امیدواریم سایر واحدهای صنعتی استان نیز در این زمینه با محیط زیست همکاری کنند.

برچسب‌ها مدیریت پسماند مازندران میاندورود واحدهای آلاینده

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مدیریت پسماند مازندران میاندورود مدیریت پسماند مازندران میاندورود واحدهای آلاینده بی خطرسازی پسماند حفاظت محیط زیست واحد صنعتی پسماند صنعتی تن پسماند دپو شده سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۰۲۷۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احداث شهرک بازیافت، گامی برای جمع‌آوری انبارهای غیرمجاز در نصف‌جهان

با توجه به اهمیت مدیریت پسماند و تفکیک آن در مسائل زیست‌محیطی، شهرداری اصفهان اقدامات زیادی انجام داده است، به‌طوری که از سال گذشته احداث شهرک بازیافت در دستور کار سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، فراوانی بی‌ضابطه انبارهای جمع‌آوری ضایعات در محدوده حریم شهری در سال‌های اخیر به معضلی جدی برای مدیریت شهرها و تهدید اساسی برای زیست‌پذیری شهر تبدیل شده است و در این راستا ساماندهی انبارهای ضایعات یک حلقه از چرخه بازیافت مواد به‌شمار می‌رود.

پروژه احداث شهرک بازیافت برای رفع این مسئله در شهر اصفهان به‌عنوان یکی از پروژه‌های مهم در زمینه مدیریت پسماند مورد توجه قرار گرفته است؛ با اجرای این پروژه، می‌توان به بهینه‌سازی مدیریت پسماند در شهر و کاهش آلودگی هوا و آب کمک کرد، همچنین این پروژه می‌تواند به رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی در منطقه کمک کند، به‌ویژه اگر با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته اجرا شود.

شهرک بازیافت به عنوان یک پروژه مهم و اقتصادی در حوزه مدیریت پسماند، نیازمند طراحی و معماری مناسب است. این شهرک با توجه به ماهیت و نوع پسماند مورد نظر، به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود که به‌منظور بهره‌برداری بهینه و کاهش هزینه‌ها، باید طراحی و معماری هر بخش در نظر گرفته شود.

از جمله بخش‌های مورد نیاز در شهرک بازیافت می‌توان به بخش جمع‌آوری و جداسازی، بخش فراوری و بسته‌بندی، بخش حمل‌ونقل و بخش نگهداری و پایش اشاره کرد، طراحی مناسب این بخش‌ها با توجه به فناوری‌های استفاده شده، همچنین نیازهای مالی و عملیاتی، موجب بهره‌وری بیشتر و کاهش هزینه‌ها خواهد شد، به‌طور کلی باید به این نکته توجه کرد که طراحی و معماری شهرک بازیافت باید به‌گونه‌ای باشد که بهره‌وری بالا، کاهش هزینه‌ها و حفاظت از محیط زیست را در بر داشته باشد.

با بازیافت مواد، آلاینده‌های هوا و آب کاهش پیدا می‌کند که در نتیجه بهبود بهداشت و سلامت عمومی مردم را نیز به دنبال دارد، این طرح با استفاده از تکنولوژی‌های مدرن، بهبود کیفیت زندگی افراد را نیز به همراه خواهد داشت؛ بنابراین احداث شهرک بازیافت علاوه بر بهره‌وری بهتر از منابع طبیعی، تأثیرات اجتماعی و اقتصادی مثبت قابل توجهی را نیز به همراه خواهد داشت.

مدیریت پسماند و بازیافت از جمله مهم‌ترین عواملی است که باید در احداث شهرک بازیافت مورد توجه قرار گیرد، در این شهرک، باید سیستم‌هایی برای جمع‌آوری، دفع و بازیافت پسماندهای مختلف همچون پلاستیک، شیشه، فلزات، کاغذ و مقوای چند لایه طراحی شود، همچنین، باید سیستم‌هایی برای جداسازی پسماندهای قابل بازیافت از پسماندهای غیرقابل بازیافت ایجاد شود.

استفاده از فناوری‌های نوین در جمع‌آوری و بازیافت پسماندها می‌تواند بهبود قابل توجهی در کاهش میزان پسماندهایی که به‌طور ناگهانی دور ریخته می‌شوند، داشته باشد، مفید باشد.

احداث شهرک بازیافت مؤثر در ایجاد اشتغال و صنایع تبدیلی

احمد شریعتی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: برای مدیریت بازیافت و زباله در شهر اصفهان سازمان پسماند شهرداری در مناطق پانزده‌گانه خدمات لازم را ارائه می‌دهد و به جمع‌آوری زباله‌های تر و خشک می‌پردازد.

وی می‌افزاید: بنا بر سیاست‌های شهرداری و شورای اسلامی شهر که در کمیسیون خدمات شهری و محیط زیست دنبال می‌شود، باید بتوانیم با فرهنگ‌سازی و انجام تمهیدات لازم زباله را در شهر اصفهان به صفر برسانیم، همچنین تفکیک زباله از مبدا انجام شود.

عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح می‌کند: در راستای جمع‌آوری پسماند خشک تمهیداتی از جمله طرح «اصپاک» اندیشه شده است که با این اقدام علاوه بر فرهنگ‌سازی، منافعی عاید شهروندان می‌شود، در شهر اصفهان کارهای خوبی انجام شد و این روند همچنان ادامه دارد.

شریعتی با بیان اینکه در شهر اصفهان مراکزی داریم که پسماند خشک را جمع‌آوری و به فروش می‌رسانند و این انبارها منظر شهر را نازیبا کرده است، ادامه می‌دهد: برای اینکه بتوانیم کل پسماند را به چرخه بازگردانیم و دفع پسماند را کاهش دهیم، کارهای خوبی انجام شد که یکی از آن‌ها تحویل کیسه پارچه‌ای در بازارهای روز کوثر است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون تفکیک زباله در بسیاری از منازل انجام می‌شود، اظهار می‌کند: نظارت‌های پس از آن بسیار اهمیت دارد، به این منظور پیگیر بودیم پایگاهی وجود داشته باشد تا تمام مراکزی که پسماند را جمع‌آوری می‌کنند در یک مکان پسماند را تحویل دهند و نظارت وجود داشته باشد، از این‌رو پیشنهاد ایجاد شهرک بازیافت مطرح شد.

عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان می‌گوید: احداث شهرک بازیافت در شورای اسلامی شهر مصوب شد و در همان محل کارخانه مدیریت پسماند، زمینی به مساحت بیش از ۱۵ هکتار به این منظور اختصاص داده شد که در حال حاضر دیوارکشی و طراحی انجام می‌شود و در آینده می‌توانیم تمام مراکزی که در حوزه جمع‌آوری پسماند فعالیت می‌کنند را در این مکان متمرکز کنیم.

ساکتی با بیان اینکه این افراد در شهرک بازیافت خدمات جانبی دریافت می‌کنند، ادامه می‌دهد: علاوه بر این در راستای ایجاد اشتغال و صنایع تبدیلی مؤثر است، اگر این کارگاه‌ها ایجاد شود، در بازآفرینی پسماند خشک از جمله آهن و پلاستیک مؤثر است، انرژی‌ای که از طریق بازآفرینی مواد تولید می‌شود، کمتر از هنگامی است که از طریق تولید مواد اولیه انجام می‌شود.

راه‌اندازی فاز نخست شهرک بازیافت تا ۲ ماه آینده

غلامرضا ساکتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: شهرک بازیافت یا شهرک جمع‌آوری مواد زائد شهری با هدف حذف زباله‌گردی و ساماندهی انبارهای غیرمجاز که به صورت غیررسمی خرید و فروش بازیافت سطح شهر را انجام می‌دهند، راه‌اندازی خواهد شد زیرا این انبارهای غیرمجاز معضلاتی از جمله تهدید بهداشت و سلامت شهروندان و آلودگی‌های محیط زیستی ایجاد می‌کنند که بنا بر قوانین موجود باید از محدوده شهر خارج شوند.

وی می‌افزاید: سازمان مدیریت پسماند سال گذشته با هدف ساماندهی انبارهای غیرمجاز، پروژه‌ای را آغاز کرد که در محدوده‌ای از کارخانه کود کمپوست، حدود ۲۰ هکتار زمین برای ساماندهی انبارها اختصاص دهد و تمام فعالیت‌ها به‌صورت مدیریت شده و تحت نظارت این سازمان در این شهرک انجام شود تا مطمئن باشیم تبعاتی برای شهروندان و محیط زیست نخواهد داشت.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با بیان اینکه سال گذشته برای این منظور بودجه‌ای در نظر گرفته شد، می‌گوید: پیمانکار اجرای پروژه تعیین و تجهیز کارگاه انجام شده و فعالیت اجرایی آن آغاز شده است که پیش‌بینی می‌شود طی دو ماه آینده فاز نخست این پروژه به پایان برسد؛ نقشه‌های فاز دوم نیز آماده شده و در حال حاضر در مرحله برگزاری مناقصه برای انتخاب پیمانکار است و بلافاصله پس از تکمیل فاز اول، فاز دوم آغاز می‌شود.

ساکتی با اشاره به اینکه پس از اتمام فاز دوم، این شهرک آماده واگذاری است، تصریح می‌کند: در این پروژه از ظرفیت بخش خصوصی استفاده می‌شود، در واقع بهره‌بردار اصلی آن انبارهای غیرمجازی است که در سطح شهر فعال هستند، هنگامی که شهرک بازیافت راه‌اندازی شود، انبارها به‌طور کامل به آن محل انتقال پیدا می‌کند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با بیان اینکه فعالیت انبارها در سطح شهر از لحاظ قوانین محیط زیستی، شهرداری و مدیریت پسماند غیرقانونی است و هیچ مصداق قانونی ندارد، اما در حال حاضر شاهد آن هستیم، ادامه می‌دهد: برای مدیریت کردن این امر باید مکان جایگزین پیشنهاد شود، از طرفی تمرکز بار بازیافتی در یک مکان امکان ایجاد صنایع تبدیلی را فراهم می‌کند، در نتیجه ارزش افزوده برای انباردار ایجاد و هزینه‌های حمل‌ونقل کاهش پیدا می‌کند.

ساکتی با بیان اینکه ارزش افزوده‌ای که در پسماند خشک قابل بازیافت به ماده اولیه کارخانه‌ها ایجاد می‌شود، مشوقی برای افراد است، تصریح می‌کند: ضمانت اجرایی برای انتقال انبارها به این شهرک، مباحث قانونی است، قانونی که در سطح کشور وجود دارد و ناگزیر به اجرای آن هستیم.

به گزارش ایمنا، هرچند در شهر اصفهان اقداماتی برای فرهنگ‌سازی تفکیک پسماند خشک و جمع‌آوری آن انجام شده است، اما برای جلوگیری از پدیده زباله‌گردی و انبارهای غیرمجاز کافی نبوده است که امیدواریم با احداث شهرک بازیافت شاهد بهبود این وضعیت در این شهر باشیم.

کد خبر 749511

دیگر خبرها

  • تأمین برق، چالش جدی شهرک‌های صنعتی
  • عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه در شهرک‌های صنعتی
  • رویداد بزرگ صدرا در دانشگاه آزاد بویین‌زهرا آغاز به کار کرد
  • واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع
  • راه‌اندازی یک واحد صنعتی در دانشگاه آزاد شاهرود/ ۵۰ دانشجو در فاز نخست شاغل می‌شوند
  • راه‌اندازی یک واحد صنعتی در دانشگاه آزاد شاهرود/ اشتغال ۵۰ دانشجو در فاز نخست
  • آغاز تعمیرات اساسی سکوهای تولید گاز پارس جنوبی
  • احداث شهرک‌های مسکونی کارگری در مجاورت مجتمع‌های صنعتی را دنبال می‌کنیم
  • احداث شهرک بازیافت، گامی برای جمع‌آوری انبارهای غیرمجاز در نصف‌جهان
  • سند جامع مدیریت پسماند ایلام تهیه می‌شود